torsdag 31 maj 2012

Dagens kvinnohat 120531

Dagens kvinnohat-utnämning går till den här fina Flashback-tråden, om "slampiga" tjejer. I tråden får vi lära oss följande, av män, om tjejer som har ett aktivt sexliv och haft många partners:

- de är slampor
- de är smutsiga
- de är horor
- de är inte 'girlfriend material'
- de är äckliga
- de är opålitliga, omogna och otrogna
- de är förvirrade små flickor
- de är slynor
osv.

Några favoritcitat från konversationen:

"Sedan är det ju viktigt med principen, en hora ska inte kunna komma och tro att en normal vettig kille vill ha henne."


"varför ta en långmilare när du kan ta en nyare modell som du själv kan köra in"


"Krossa henne, markera vad du tycker om hennes beteende, låt dig inte utnyttjas. Varna alla för slynan."


"Även ålder och om man har känslor för tjejen är det otroligt viktigt att klippa med sådana tjejer för att markera. En sådan tjej ska aldrig någonsin tro att en vettig kille vill ha henne. Hon ska ruttna med någon turk eller wt och föda oäktingar"


"Din äckliga slampa, du får mig att spy.."


"en kille bör ha mycket sex, han blir bara mer åtråvärd då"

...och folk tycker att feminismen i samhället har gått för långt. Jomenvisst. 

onsdag 30 maj 2012

JAG ÄR FÄRDIG JURIST!!!

Idag hade jag mitt opponeringsseminarium och är nu alltså färdig jurist! Jag har en jur.kand./LLM!!! Så här glad blev jag över detta:

Självklart måste man fira med lite champagne:)))



Det var för övrigt väldigt många som kom för att lyssna på min opponering. Prostitution är ett ämne som engagerar folk och som många har skiftande åsikter om - vilket också delvis var anledningen till att jag skrev om det.

Jag har lite svårt att smälta detta. Jag är alltså färdig jurist? Jag är alltså färdigutbildad (på universitetet alltså, inte i Livets Skola, höhö)? Jag är inte student längre? VEM ÄR JAG????

Obs, har ingen identitetskris eller så. Det känns bara lite... konstigt. Jag har varit student så himla länge så det känns underligt att inte vara det längre. Fast också himla, himla skönt. Nu Börjar Livet, så att säga. Vuxenlivet alltså.

måndag 28 maj 2012

Dagens kvinnohat 120528

En gravid kvinna som försökte ta sitt liv åtalas för mord på fostret. I USA, såklart, detta absurt kvinnohatande land som påstår sig vara så liberalt. Ett foster är inte en person med rättigheter. Däremot är en kvinna en människa (ja, faktiskt) med rättigheter. Detta är något som är allmänt etablerat i det internationella human rights-systemet (eventuellt med undantag för Sydamerika). Ska det vara så svårt att fatta?

DN använder uttrycket "facerape" i en artikel. Jag blir alltid illa till mods när folk använder det uttrycket eller använder ordet rape eller våldtäkt på ett skämtsamt sätt. Inte för att jag tror att folk förespråkar våldtäkt men för att jag tycker det är så respektlöst mot de som varit utsatta för våldtäkt eller känner någon som varit det. Det syns inte utanpå om en kvinna blivit utsatt för våldtäkt och man vet inte vad personer har varit med om. Kanske hör en våldtagen tjej det där våldtäktsskämtet eller facerapen och jag tvivlar på att hon skulle uppskatta det. Hon kanske inte bryr sig alls - men man kanske inte ska ta den risken.

söndag 27 maj 2012

Dip dye!

Jag har dip dye-färgat håret! Dvs gjort det ljusare i topparna. Så här ser det ut:




Jag är jättenöjd! Tack Maja för hjälpen. Nästa gång ska jag dock ha mer så att den färgade delen börjar längre upp på håret. Kanske blir det rosa toppar à la Kenza? Älskar hennes hår på den här bilden.

För övrigt: OMG vad mycket hår jag har! I like.

torsdag 24 maj 2012

Så personligt det kan bli.

För några veckor sedan publicerades den här artikeln i DN, om hur sexuella trakasserier (eller övergrepp som jag skulle kalla det) har normaliserats och blivit vardag i skolor och på arbetsplatser. På twitter har hashtagen #tafs lanserats av Lady Dahmer, där tjejer, kvinnor och några få män berättar om olika typer av övergrepp de varit utsatta för, ofta i skolor.

Det är så fruktansvärt sjukt och vidrigt att våld mot kvinnor är så vanligt och så normaliserat. Att man som kvinna ska tåla att killar tafsar en på brösten, tar en mellan benen eller klappar en på rumpan. Att det är normalt att "killar är nyfikna". Vad är det för samhälle vi lever i egentligen?

Jag har själv blivit "tafsad" på, både som barn och vuxen. Jag har ingen aning om hur många gånger det handlar om, jag tappade räkningen för länge sedan. När jag var 12 och gick i sexan hade jag rätt välutvecklade bröst, störst i klassen, vilket många killar tyckte var väldigt spännande. Jag har förträngt mycket av det som hände men jag vet att min kropp blev tafsad på mot min vilja flera gånger i veckan hela sexan. Oftast var det fyra-fem killar på samma gång, som höll fast mig och tog på mina bröst. Eller så smög de upp bakom mig i klassrummet och tog på mig, en och en. Tog de inte på mig kommenterade de min kropp och mina bröst. Jag försökte göra motstånd men det hjälpte inte. Jag klädde mig i bylsiga tröjor för att dölja brösten men det hjälpte inte. De fortsatte kränka min integritet dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad.

Ingen gjorde någonting åt detta. Jag pratade inte med någon om det. Efter sexan slutade övergreppen och jag förträngde vad som hänt. Orkade inte minnas förrän några år senare, på gymnasiet. Då berättade jag vad som hänt för några kompisar. Jag var så arg på de här killarna, för vad de gjort mot mig, över hur mycket de förstört. Jag hatade dem. Jag ville skära snoppen av dem med en slö kniv. Det gjorde jag dock inte, istället gick jag till polisen för att kolla hur lång preskriptionstiden var för den här typen av brott. Jag polisanmälde dem aldrig, orkade inte.

Idag har det gått ungefär 15 år sen det här hände. Jag har blivit utsatt för tafsande några gånger efter det, men aldrig i den omfattningen. Jag har förträngt mycket av vad som hänt för jag orkar inte, vill inte minnas. Det är fortfarande för jobbigt. En sak jag kommer ihåg är den känslan jag hade under det här året; utsattheten, ensamheten, otryggheten. Rädslan. Självhatet. Hur jag hela tiden ville dölja min kropp. Att jag inte fick bestämma över min egen kropp. Allt det där som fortfarande finns kvar hos mig, om än i mindre grad.

Jag hatar fortfarande de här killarna. Jag hatar dem för att de gjorde så att jag hatade min kropp, att jag än idag har svårt för att låta andra komma fysiskt nära, att jag har så svårt för att lita på män. Men mest av allt hatar jag dem för att de kom undan. Det var de som gjorde fel men det är jag som fått lida, som har haft ångest över det här i 15 jävla år. Fan vad jag hatar dem, de vidriga, äckliga svinen.

Jag är så glad över #tafs. Jag hade aldrig kunnat berätta det här om det inte vore för att jag visste att så oerhört många andra kvinnor och tjejer gått igenom liknande saker. Jag är inte ensam i detta. Systerskap och womance alltså, vilka grejer.

Hanapee & laxfingret



Alltså, Hanapee - så himla underbar. Älskar hur hon skriver om det kvinnliga könet. Klicka på bilden så ser ni texten bättre!

tisdag 22 maj 2012

Coffee, beer and women - same same but different

Just det ja - jag lämnade in min examensuppsats, min master thesis, min baby, igår. Coffee, beer and women - same same but different. A critical analysis of UN:s stance on prostitution heter den och handlar om att prostitution bör ses som en kränkning av mänskliga rättigheter. Ska lägga upp länk till den när den är helt färdig in case att någon, mot all förmodan, skulle vilja läsa den.

Detta betyder alltså att jag alldeles, alldeles snart är färdig jurist! Hur sjukt är inte det? Jag, jurist? Vem hade trott att jag skulle ta mig igenom fem år på juristprogrammet? Inte jag i alla fall...

Maria Sveland, vilken quinna!

Maria Sveland in action under föreläsningen. 
En av mina topp 3-grejer att göra är att womance:a. Dvs umgås med, prata med, diskutera med och lyssna på smarta quinnor. Idag fick jag en stor womance-dos genom att lyssna på en föreläsning om feminism med Maria Sveland (ni vet, författaren till Bitterfittan och Happy, happy samt journalist på bl a DN) i Lund. Åh vad bra den var! Just the way I like it: radikalfeministisk, arg, rak, ärlig och väldigt inspirerande. Jag älskar när folk inte fegar ur utan verkligen säger som det är, rakt upp och ner, utan att sugar coat:a.

(Alltså, den här terminen har jag träffat och skakat hand med både Gudrun Schyman och Maria Sveland, två av mina feministitförebilder. Hur coolt???)

torsdag 10 maj 2012

Lycka

är att få prata om mitt favoritämne, radikalfeminism. Den här veckan har jag gjort det inte mindre än tre gånger; första gången i tisdags när jag höll i en föreläsning på Smålands nation i Lund, för Tjejjouren i Lund. I onsdags hade vi studiecirkel med Tjejjouren och då pratade vi också om feminism och hur man har ett jämställt förhållande. Och idag blev jag, i egenskap av samordnare för Tjejjouren, intervjuad om våld i nära relationer av två studenter som ska skriva en uppsats om detta ämne. Älskar att vara med i en förening där jag får tillfälle att prata om sånt här om och om igen. Tröttnar aldrig på att diskutera feminism, genus, womance etc.

onsdag 9 maj 2012

Feminismen-samhället: 1-0

Mona Sahlin kommer till Lund 14 maj. På eventsidan på facebook beskrevs hon som "en av Sveriges främsta kvinnliga politiker" som "inte tar skit". Adjektivet "kvinnliga" tar faktiskt tagits bort nu efter kritik från undertecknad, dock står "tar ingen skit" kvar trots kritik från Natalie.

Feminismen-samhället: 1-0

Är det inte VÄLDIGT typiskt för övrigt att kommentatorn som inte tyckte det var något problem att Mona Sahlin beskrevs som en kvinnlig politiker är en man?